Free Joomla Template by Discount Justhost

Finał Kulinarnego Pucharu Polski

Opublikowano: czwartek, 05, październik 2017 Admin

final kpp 1    Mimo, że XVIII Jarmark Galicyjski „Smaki Roztocza” przeszedł już do historii, nadal wybrzmiewają echa jego sukcesu. Przypomnijmy, że na Narolskim rynku, pod auspicjami Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni i Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej przeprowadzono IV Konkurs „Galicyjskie smaki Wczoraj, Dziś i Jutro”, do którego zostało zakwalifikowanych 9 drużyn. Szczęśliwym zwycięzcą ostała się ekipa z Hotelu Blue Diamond Active SPA z Trzebowniska – Grzegorz Adamarek i Michał Łakomy, którzy oprócz cennych nagród otrzymali nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2017.

    Finał Konkursu Kulinarnego Polski 2017 odbywał się podczas dwudniowych (26- 27 września), Międzynarodowych Targów Poznańskich, gdzie wystartowało 10 zwycięskich drużyn z całej Polski, wśród których znalazł się duet z Hotelu Blue Diamond Active SPA. W wydarzeniu uczestniczyli również przedstawiciele i kierownictwo Gminnego Ośrodka Kultury w Narolu z dumą reprezentując swój region.

final kpp 4

    Podczas pierwszego dnia finału, każda z drużyn, miała za zadanie przygotować przystawkę na bazie przepiórki świeżej, zielonych pistacji i octu balsamico di Modena oraz zaproponować własną interpretację szarlotki z wykorzystaniem jabłek grójeckich. Drugiego dnia konkursowych zmagań zawodnicy zaprezentowali dania główne, w których składnikami obowiązkowymi były: halibut, szynka parmeńska oraz ryż czarny. Z połączenia tych składników powstawały niezwykle wykwintne dania, które podlegały ocenie międzynarodowego Jury.
    Zwycięzcy narolskiego konkursu zaserwowali przystawkę w formie przepiórki smażonej na styl angielski, puder z orzechów pistacjowych, purée z wędzonej słoniny i selera, grzyby piklowane: opieńki i szhimeje, majonez grzybowy, sos na bazie fondant z demiglasu z przepiórki, kompresowane maliny, piklowana szalotka oraz sos z marakui i pieczonego jabłka. Natomiast deser stanowiła autorska interpretacja szarlotki, która w wykonaniu naszego duetu składała się m.in. z: kruszonki z orzechów pekan, purée z jabłek i cynamonu, temperowanej czarnej czekolady, kruszonki z orzechów migdałowych i cynamonu, lodów z kwaśniej śmietany i serka mascarpone oraz śniegu z soku jabłkowego. Jako ostatnie zaprezentowano danie główne, które tworzył: marynowany halibut w aktywnym węglu, purée z marchewki, pasty miso i foie gras, ryż czarny, octem jabłkowym i cukrem piklowany ogórek, omlet z białka kurzego i sepii, chipsy z mąki ryżowej a do tego sardela smażona w tempurze ryżowej na głębokim tłuszczu.

final kpp 6

    Finał zwieńczyła uroczysta gala, którą prowadził wspaniały duet Moniki Zamachowskiej i Przemka Kaczmarka. Wśród gości znalazły się najwybitniejsi przedstawiciele środowisk gastronomicznych, mistrzowie kulinarni z zagranicy, w tym z restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michalin. Ranga przedsięwzięcia była ogromna, dlatego tym bardziej cieszy możliwość poszerzania współpracy z przedstawicielami tych środowisk.Udział w Międzynarodowych Targach Poznańskich był okazją do spotkań i rozmów z ludźmi z branży gastronomicznej, którzy wspierają narolskie działania i coraz chętniej angażują się w ich organizację. Między innymi rozmawiano z reprezentantami Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego – prezesem Izabelą Byszewską i wiceprezesem Janem Zwolińskim, dokonując podsumowania działań zrealizowanych podczas tegorocznego Jarmarku Galicyjskiego. Zostały również omówione plany dotyczące przyszłorocznej edycji wydarzenia. Warto nadmienić, że Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, która dotąd sprawowała honorowy patronat nad Jarmarkiem, chce poszerzyć współprace i zaangażować się w role partnera w dziedzinie upowszechniania sztuki kulinarnej podczas przyszłorocznych Dni Narola. Ponadto, nawiązano cenną współpracę z Przewodniczącym Kulinarnego Pucharu Polski – Jarosławem Uścińskim, prezesem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, z Mirosławem Roszczykiem – członkiem zarządu OSSKiC oraz Krzysztofem Gawlikiem - członkiem WACS-World Association of Chefs Societies, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Euro-Toques- Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy, Beskidzkiego Klubu Kulinarnego, którzy bardzo pochlebnie wyrażali się na temat Jarmarku Galicyjskiego i wysokiego poziomu przedsięwzięć kulinarnych. Padły deklaracje pomocy i zaangażowania się w organizację przyszłorocznej edycji wydarzenia, co w znaczącym stopniu podnosi rangę konkursu.

final kpp 5
final kpp 7

final kpp 3

Starania organizatorów Jarmarku przynoszą wyraźne efekty, gdyż Narol został zakwalifikowany do Programu Kulinarnego Pucharu Polski 2018! A to ogromny sukces, ponieważ tylko 10 konkursów z całej Polski jest nominowanych przez Radę Programową KPP.
   Udział w tak prestiżowym konkursie, którego celem jest odkrywanie i prezentowanie talentów kulinarnych oraz wyłonienie „Najlepszego z najlepszych” jest prawdziwym wyróżnieniem i stanowi doskonałą promocją Gminy Narol.

Odsłony: 36