Free Joomla Template by Discount Justhost

Festiwal Arts of Narol - serdecznie zapraszamy na warsztaty i koncerty

Opublikowano: czwartek, 02, sierpień 2018
Admin

artsofnarolwww11

 

Festiwal Arts of Narol odbędzie się 13-15 sierpnia 2018. Gwiazdą festiwalu będzie Krzesimir Dębski, Adam Palma i zespół HEAVEN Up oraz Krzysztof Polnik, Marcin Materniak.

W programie przewidziane są także elementy edukacyjne w postaci warsztatów wokalnych muzyki gospel, gry na gitarze i fortepianie. Głównym celem Programu jest szeroko pojęta promocja Województwa Podkarpackiego, które jest Oficjalnym Partnerem Arts of Narol.

Podkarpackie - przestrzeń otwarta

podkarpackie

XIX JARMARK GALICYJSKI w Narolu pod znakiem dobrodziejstw lasu.

Opublikowano: poniedziałek, 30, lipiec 2018
Admin

01W dniach 12-15 lipca, w Narolu odbył się XIX Jarmark Galicyjski – Smaki Roztocza. W tym roku podczas Narolskiego święta oprócz tradycyjnych elementów jarmarku rozstrzygnięto aż pięc konkursów kulinarnych, których tematem przewodnim była dziczyzna. Inauguracja Dni Narola odbyła w czwartek, kiedy to po raz dziewiąty swoją premierę „Co będzie?” przedstawił narolski Teatr FLORIANUM. Dzień później w miejscowej szkole podstawowej rozmawiano o walorach i problemach polskich lasów, podczas konferencji „Dobrodziejstwa polskich lasów” oraz przeprowadzono konkurs pn. „Polskie smaki kniei” dla przetwórców dóbr leśnych. Głównym dniem Jarmarku była sobota, podczas której odbyła się piąta edycja Konkursu Kulinarnego „Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro”, w ramach Kulinarnego Puchar Polski 2018. Pod auspicjami Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni przeprowadzono konkurs, którego zwycięzcą - podobnie jak przed rokiem - okazała się reprezentacja Hotelu Blue Diamond z Trzebowniska – Grzegorz Adamarek i Dariusz Osika, którzy reprezentować będą narolski konkurs w Kulinarnym Pucharze Polski. W tym roku po raz pierwszy do Narola zawitał Konkurs „Na Szlaku Kulinarnym Wschodniej Polski”, w którym wyłoniono najlepszy produkt tradycyjny wschodniej Polski oraz najładniejsze stoisko na kulinarnym szlaku wschodniej Polski. W tym dniu przeprowadzono III Konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich z Gminy Narol, w którym zwyciężyło Koło Gospodyń z Kadłubisk. W kolejnym konkursie dla przedstawicieli firm zajmujących się przetwórstwem dóbr leśnych zwyciężył Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Kabanos” z Przecławia. Piątym konkursem podczas Jarmarku Galicyjskiego był Konkurs dla Kół Łowieckich „Smaki Roztocza”. Przez cały dzień trwały liczne występy artystów, pokazy i atrakcje, a narolski rynek zamienił się w ryneczek produktów tradycyjnych, na którym dominowały wyroby z dziczyzny, wędliniarskie, miody, chleby, przetwory oraz wszelakie inne regionalne produkty i specjały. W tym dniu w wielkim kotle przygotowywany był galicyjski gulasz po okiem Vladimira Ivana ze Słowacji, którego zakosztować mógł każdy. Tradycyjnie już czterodniowe święto Narola zakończył piknik rodzinny na Stadionie Miejskim…

Czytaj więcej...

Razem można więcej czyli „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”

Opublikowano: środa, 11, lipiec 2018
Admin

konferencjaŁączy nas tradycja, łączy nas kultura, łączą nas smaki, działając razem mamy większe możliwości promowania siebie nawzajem i większą szansę na dobrą i skuteczną promocję naszych regionalnych atutów, a do nich – wśród wielu innych – niewątpliwie należy kuchnia - mówił Piotr Pilch Członek Zarządu Województwa Podkarpackiego na konferencji prasowej, poświęconej wspólnej inicjatywie trzech województw „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”. Odbyła się ona w środę 11 lipca, w urzędzie marszałkowskim w Rzeszowie.

https://www.podkarpackie.pl/index.php/rolnictwo/6214-video-razem-mozna-wiecej-czyli-na-kulinarnym-szlaku-wschodniej-polski